Novi Sad
16.02.2016.
12:54 > 13:11
Iako rad na državni praznik nigde nije dozvoljen, osim službama koje po prirodi posla moraju da budu na usluzi građanima, u Novom Sadu pa i celoj državi situacija je znatno drugačija.
  • Sila

    19.02.2016 12:52
    ih
    Sila ih tera-preživljavanje, nadam se da su radnici dobili uvećane dnevnice.
    Samo se 29. poštovao kao državni praznik kad su bila neka lepša vremena.
    U mojoj okolini niti jedan čovek/žena ne oseća ovaj datum kao državni praznik!
    Možda to jeste naš prvi "savremeni ustav", ali smo pod Turskom bili još par decenija, Vojvodina, Kosovo i još neki delovi Srbije tad još nisu bili ni približno blizu Srbije, komplikovana nam je istorija.
  • Liman3

    17.02.2016 20:28
    Pa donesite zakon...
    ...da je ZABRANJENO RADITI ZA DRZAVNI PRAZNIK i da se placa kazna i zatvara firma 6 meseci pa da vidite da li bi neko od ove lopovske zgadije radio za vreme drzavnih praznika!
  • Radoš

    17.02.2016 12:25
    Peticija protiv rada praznicim
    http://www.ipetitions.com/petition/peticija-za-zabranu-rada-za-vreme-praznika-i/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=create_petition

    Potpišite !
  • Radnik

    17.02.2016 10:59
    prava po zakonu
    Ovde nije rec da li neko hoce da radi ili nece,da li ga neko tera da radi ili radi dobrovoljno za praznike.Radi se o postovanju zakona.Cinjenica je jedna da je ovo DRZAVA bez ikakvih zakona i institucija koje kontrolisu primenu tih istih zakona.Praznike je drzava proglasila ne radnim danima ako neko radi u dane praznika sleduje mu novcana nagrada 110 % od osnovice a ako su mu ti sati i prekovremeni dodaje se 26%/znaci npr ako je dnevnica 1000,oo to je 1000,oo+1100,oo+260,oo=2360,oo dnevnica za taj dan/Medjutim stvarnost je sasvim druga a kontrola i primena zakona nikakva.Nije samo ovo slucaj kod privatnika,ISTO je i u pojedinim drzavnim ustanovama.U pojedinim ustanovama u mesecima koji imaju praznike tj ne radne dane direktori a znaci drzava,povecavaju broj radnih dana za efektivni rad u tom mesecu/npr februar ima ukupno 21 radni dan ali kako su 2 dana ne radna tj praznici svi su u obavezi za platu da odrade 19 radnih dana ali pojedine ustanove racunaju i dalje 21 radni dan/na taj nacin ostete zaposlenog iako mu plate 110% dodatak za praznike,radnik ustvari ne bude placen.Ako drzavne ustanove svesno krse zakon sta onda ocekivati od privatnika.
  • jo

    17.02.2016 09:55
    Kapitalizam
    Koja nebeska sila tera ove komentatore da rade kako kažu za kapitalistička go..a za male pare.Po komentarima ispada da su oni naterani a nisu.Imate izbor dajte otkaz pa sedite kući.Pljujte kapitalizam i prizivajte marksa engelsa i nekakvu revoluciju koja će vam dati hleba bez motike ko tito 50 godina.A možete i sami da postanete kako kažete kapitalističko g..no pa da zaradite " milione i avione" .Izbor je uvek vaš a ne " poslodavca "
  • SSSS (JC-JC)

    17.02.2016 09:30
    Ne morate uopste ici jako daleko da biste videli sta je normalna zemlja. Vec na samo 500 km dalje, u Sloveniji, je sve potpuno isto kao u Nemackoj, Austriji, Francuskoj,...
    Praznici se postuju, radnicka prava se postuju, drzava je uredjena i normalna. Takva je mogla biti i Vojvodina, da je bilo pameti. Ali posto nije, uzivajte.
  • AnarhoKap

    17.02.2016 09:19
    Mos' misliti, neko ne postuje praznike ove smrdljive nazovi drzave, nego novac. Ni ja ne praznujem, ali ni ne radim kod nekog "gazde" koji ce da me tlaci. Taj gazda kao gazda, ukoliko daje duplu dnevnicu, siguran sam da radnik hoce da radi taj dan. Ukoliko je primoran, to nije vise ni "radikalni kapitalizam", vec fasizam. Dok je sve na dobrovoljnoj osnovi, sta mi ima da se mesamo? Sad kao odjednom volimo Srbiju i postujemo njene praznike? Ja ne.
  • Grgolj

    16.02.2016 23:52
    Radikalni kapitalizam? Ono ,,radikalni'' je pleonazam. Kapitalizam koji nije radikalan ne postoji ni u crtanim filmovima.
  • Libe De NS

    16.02.2016 20:35
    A da šenimo malo?
    O ti veliki privatni gazdo! Da li treba da ti i šenimo za 22.000 dinara. Neprijavljeni, neosigurani, bez prava na bolovanje, na slobodan dan, godišni odmor... i sve to za 22.000 din. Može vam se jer postoji ogroman višak radne snage. Ma mrššš bre umišljena go.na kvazi-kapitalistička i kvazi-preduzetnička! Biće opet revolucije pa ćete vi ponovo da budete goli i bosi.
  • Nervirach

    16.02.2016 18:53
    Mali privrednice, ti radi, ali bas ti. Nemoj druge da maltretiras. Ti tvoj deo zarade uzmes veci nego sto das radniku tako da radniku ostane jedino zadovoljstvo da koji dan provede sa porodicom. To sto ti ne umes da napravis promet drugim danima si ti kriv. Ili zatvori pa idi da radis kod sposobnijeg. Au, a onda neces biti gazda.
  • Preduzetnica

    16.02.2016 18:25
    @Mali privrednik
    Radim i ja danas. Neću raditi onda kada mi država umanji doprinose koje moram da platim za te neradne dane. Od petka ne funkcioniše platni promet, ne radi Poreska uprava, APR, fondovi za PIO i Zdravsktveno.... I kompletnu lepo uhlebljenu družinu nije briga što je meni namet isti svakog meseca, bilo praznika ili ne! Ako kojim slučajem zakasnim koji dan sa uplatom klepaju kamatom na dnevnom nivou. NE MOGU da si priuštim da ne radim.
  • Jeremija

    16.02.2016 17:59
    Nisu to POSLODAVCII - to su LIHVARI i LOPOVI (ne potkradaju samo državu , već i R/Jadnike) , i u uz to još pričaju o poštenju i kako su se na pošten način obogatili !?
    A , šta reći o inspekciji rada ... :(
  • N.SAD

    16.02.2016 17:57
    SVI POŠTENI
    Vidimo komentar ostavlja privatnik koji je radio zato što se njemu radilo i psuje po svima samo zato što on navodno plaća porez.Kršiti zakon nije sramota ali je sramota poštovati ga, poručuje nam privatnik i još poručuje da mu niko ništa ne može.Verovatno je i ,,platio'' radnicima onih 110% uvećanja.Tu je inspekcija koja treba da ih ,,opali po džepu'' ali neće oni na svoje finansijere.Budite ,,sretni'' što vam se desio 5 oktobar jer to vam je vaša borba dala.Žena došla sa posla a ja idem na posao. Uživajte sretnici u jav. preduzećima jer nama privatnik dok ne skine kožu sa leđa neće stati i sve to za 25 000 dinara.
  • mali privrednik

    16.02.2016 16:59
    Zasto da se ne radi
    Objekat u mom vlasnistvu radi.
    Da li je zli kapitalizam, meni se danas jednostavno nije lezalo u kuci, islo mi se po restoranima, banjama kao i svakom drugom normalnom coveku, ali sam ostao da radim.
    Cak sam nesto i poslovao, nisam bas dzaba radio.
    A duboko sam svestan znacaja kako ovog tako i mnogih istorijskih dogadjaja, a drzavu postujem sto joj placam porez, sto ne bacam smece po ulici, sto placam parking, grejanje, cak i tv pretplatu, porez na dodatnu vrednost, akcizu na gorivo, akcizu na pivo, zdravstveno, socijalno itd.. lepo se ponasam prema strancima, saradjujem sa njima, sluzio sam vojsku itd itd.
    Razumem da vi dizete glas zbog toga sto neko primora radnika da i tad radi, ali nisu pare lisce sa drveca da se tek tako nekom daju. Jer na rok isporuke u proizvodnji ne utice bas neki nasumicni dan, stvari zahtevaju kontinuitet a nesto se jednostavno mora uraditi brzo.
    A kao odgovor na tekst predlazem da napisete ali sa naslovom "Oni nista ne rade" uslikate neke skorojevice po kafanama i to termin sreda 12-40 u podne.
  • Toma

    16.02.2016 16:16
    Siromaštvo kako radnika tako i mnogih gazda.

    Republika Srbija u stečaju,
    Kolonijalni stečajni upravnik A.V.
  • vladaNS

    16.02.2016 15:50
    izrabljivanje
    Kapitalizam u Srbiji, je po meni cist primer kapitalizma sa pocetka 20-tog veka, kada je vecina ljudi zaista i bila srecna sto rade, bez apsolutno ikakvih prava. Glupo mi je da ovde pricam o tome kako to ide u Nemackoj ili Austriji, ali zaista, ko u Nemackoj saceka 8 sati uvece u subotu, a da nije kupio potrebne namirnice, moze da se obrati pumpi (ako radi). Pritom drzavni praznik, a pogotovo Bozic su svetinja, ali svetinja i niko ozbiljan ni ne pomislja da otvori nesto. Tuzno je sve to, jednom recju
  • aa

    16.02.2016 15:37
    Drzava nece da se obracuna sa radikalnim kapitalizmom, ona ga podrzava. Kada bi hteli , mogli bi .....
  • ...

    16.02.2016 15:29
    Koga ste nasli da pitate? Inspektora rada? Gledao svojim ocima kako je inspektor rada otisao na rucak sa gazdama nakon telefonskog poziva na njegov privatni mobilni. Odmah mi je bilo jasno zasto su "gazda i gazdarica" rekli: ko god te nesto pita - zoves nas.... Da li smo sami krivi? Jesmo! Riskiram da mi komentar ne bude objavljen: da li su "moderatori", urednici, novinari, etc. koji uredjuju ovaj sajt/radio... redovno prijavljeni? Da li imaju sva prava koja im proisticu iz Ugovora o radu? (mislim da ce moj komentar ici na dodatno odobrenje...). Znate kako se kaze - pocistis prvo kod sebe...
  • NSrdjan

    16.02.2016 15:22
    Da bismo imali drzavni praznik, treba prvo da imamo drzavu! Ovo danas vise lice na kaubojstinu i divlji zapad, nego na uredjen sistem.
  • Naša prava na papiru

    16.02.2016 15:18
    niko i ništa
    Radim kod poslednjeg poslodavca 15 god., podrazumeva se i za raznorazne praznike kao redovan radni dan, za minimalac. Ćutim, trpim, jer nemam drugu šansu sa 55 god. Rugaju se, ismevaju kad konkurišem negde. Nikad inspekciju rada za državni praznik ili neki drugi dan nisam videla. Ali probaj samo da ne otkucaš nešto i ne platiš porez!!!
  • IvanNS

    16.02.2016 15:12
    A sta ako se ja kao stranac u prolazu, bas tada nadjem u zemlji Srbiji, potrebno mi je negde da sednem i pojedem nesto?

    Mislim da je OK da neki ipak rade na praznike, kakvi god oni bili, ali je dobra ideja da se radnicima za taj dan plati dodatno.
  • socko

    16.02.2016 14:31
    Pohlepne gazde, tzv "male privrednike" ne branim.
    No, možda je "malo" problem i u posrnulim praznicima? Dan državnosti? Dajte, molim vas... Religijske praznike slavi ko je i slavio - oni ne mogu da budu "državni". Kako za novu godinu niko ne radi - pošto je svi osećaju zapravo praznikom?
  • вангла

    16.02.2016 14:30
    "Sandra Mijatov koja radi u privatnoj firmi koja se bavi telefonskom prodajom"

    Не могу да кажем да ми те је жао. Спамери глупави.
  • Sve po zasluzi

    16.02.2016 14:18
    To je samo dokaz koliko se gradjanima j**e za drzavu.
  • ST

    16.02.2016 13:52
    Motor regiona...Ha,ha...Sa sve nepismenim vlasnicima svega i svacega...
  • mile

    16.02.2016 13:46
    Smejurija od drzave u kojoj poslodavci mogu da rade radnicima sta hoce. Skoro sam se zaposlio u jednoj stranoj firmi koja je na svecana vrata otvorila kancelariju u Srbiji kako bi smanjili broj svojih radnika u Evropi. Na zadnjem obracunu mi je plata ispala manja jer sam koristio dane godisnjeg odmora. Kada sam pitao zasto je to tako, odgovor je bio "Mi to tako radimo, tako stoji u ugovoru". Ispada da po ugovoru racunaju efektivan rad po jednom cenovniku, a kada odes na godisnji ti racunaju prosecnu satnicu koja bude manja zbog kursa. Naravno sve je ovo skriveno i zamumuljeno na dve odvojene stavke ugovora na razlicitim stranicama i da si pravnik nikada ne bi povezao.
  • Sveta neđelja

    16.02.2016 13:35
    Ponedeljkom
    Ne znam samo da li ovi SNS botovi rade i na državne praznike?!
  • dzo

    16.02.2016 13:35
    Ne ne, divlji kapitalizam je adekvatan izraz.
  • Nervirach

    16.02.2016 13:32
    Ocekujem opet Andjelko da se javi o ugrozenosti. Kuka o slabom prometu a njegova radnja se nalazi izmedju dve Idee i Gomexa. I da ne zaboravim da je kod njega Milka 400 dinara.. C, c, c Andjelko bas su svi krvi zbog tvog prometa pa maltretiras radnike.
  • Milutin

    16.02.2016 13:21
    KOnačno neko da progovori o ovome. Pa u Francuskoj kada je praznik isto je kao kod nas nekdada nedeljom. Ako niste kupili hleb dan ranije, tesko da cete ga naci taj dan. Samo smo mi u medjuvremenu postali nenormalna nacija, iz nepoznatog razloga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna